Wat zou ik nu op de 10km weer kunnen?

Sinds maart heb ik een achillespees blessure. Helaas, en dat terwijl 2010 op loopgebied zo voorspoedig begon. Op 2 januari won ik de Biesboschloop in 38:08, een tijd die sinds jaren niet meer op de klokken had gestaan. Mijn gedachte was dan ook om, dit jaar, hier nog ‘even’ 69 seconden af te gaan halen. Dan zou er een 36-er op de klokken staan. Door de peesblesure bleef het vooralsnog de enige 10km van dit jaar.

Op dat moment dat ik echter: Als ik na flink te hebben doorgezakt met Nieuwjaar, en dus een hele korte nacht, redelijk brak an de start kom met een verkoudheid, en dan toch 38:08 loop dan….
Achteraf gezien heb ik me wel erg rijk gerekend, want op dit moment kan ik ws niet een 10km in een redelijk tempo achter elkaar lopen.

Tijden zijn ook niet meer belangrijk. Die 32:55 is nooit meer te verbeteren. Maar als het lekker loopt is wel heel erg genieten.

Zoals de training van gister. Dennis en ik liepen een kilometer of drie in en hebben op het fietspas in het Kralingse Bos wat tempo’s gelopen. Ter plekke werd het schema bedacht. Ingezet werd op 15 km/uur.
1.000m in 4’02”
2.000m in 7’56” (3’57”-3’59”)
1.000m in 4’01”
1.000m in 3’59”
1.000m in 3’43”
Pauze was telkens 2 minuten

Bij de laatst 1.000m kon ik niet inhouden en liep een soort progressieve 1.000m, telkens iets versnellen. Waardoor de eerste 500m in 1’54” ging en de tweede in 1’49”.

Twee kilometer uitlopen, thuis meteen douchen, daarna soepje gemaakt en weer achter de computer.
Heerlijk. De training veel reuze mee. Pas twee weken geleden deed ik voor het eerst iets van tempo. Sinds maart lopen sukkelen met de pees, en dan kun je ook niet veel. Maar zowel twee weken geleden als gister ging het heerlijk. Tja, en dan begint het ook weer te kriebelen….misschien toch nog een 10km ergens lopen. Ik zou niet weten wat deze training waard is als je dit moet omrekenen naar een 10km.

(Foto is gemaakt door Naomi)

8 thoughts on “Wat zou ik nu op de 10km weer kunnen?

 1. Rian

  Hee Vivian,

  Als je enthousiast geworden bent door een lekkere training en nu zin hebt om ergens een 10 km wedstrijdje te rennen dan zou ik dat vooral gewoon doen ! Ongeacht wat de tijd wordt. Als je die “rollende pas” weer kunt beleven En de prikkel hebt om nog eens even te versnellen, da’s toch al geweldig op zich !?

  Reply
 2. Rob Viveen

  Vivian,

  ik zou zeggen: nog even geduld, lekker doortrainen en een wedstrijdje pakken om vervolgens een 38er te laten noteren. Maar ‘t belangrijkste is: lekker en klachten/pijnvrij trainen! Keep up the good work en dan zien we je vanzelf weer bovenin de uitslagenlijsten!

  Reply
 3. vivian Post author

  Bedankt voor jullie reacties. Jullie hebben gelijk, klachtenvrij lopen is eht belangrijkst. Eigenlijk nog een leuke uitdaging om te kijken of ik dit jaar nog een 38-er op de klokken krijg.

  Dat wordt wel echt een pittige opgave omdat nog niks aan tempoduur is gedaan. Moet vaart maken met een 5km wedstrijdje te prikken. Want het lijkt me wel handig om eerst weer een 5km te lopen voordat ik aan de 10km begin.

  Was vandaag trouwens heerlijk lopen. Tegen een uur of vijf, bos was nog nat, maar het regende niet meer, en het bos rook heerlijk naar natuur.

  Reply
 4. Cloxxki

  Doe gewoon de Bergse Plasloop 5km in je achtertuin op 10/10! Erna tijd genoeg de microfoon en camera ter hand te nemen voor de 10km en diens lopers.
  Probeer met minimale inspanning en vooral pijn te lopen. Dat precies is voor mij ook het plan daar 🙂 19m29 is al snel genoeg eigenlijk als proefje, voor een dubbele afstand train je er immers makkelijker dan voor een stapje sneller?
  Een 38er lijkt mij ook mooi, maar ik weet dat ik daar nog niet klaar voor ben, althans niet om er van te genieten. Dat komt nog wel een keer.

  Reply
 5. vivian Post author

  Hey Cloxxki,

  Als je één dag eerder in de Maasstadloop van start gaat, lopen we in dezelfde race. Ik ga de 5km doen.

  Bergse Plasloop is ook een leuke wedstrijd maar ik kan zondag niet omdat we in Eindhoven bij de marathon zijn.

  En anders leggen we na het weekend de tijden anast elkaar (-;

  Reply
 6. Cloxxki

  Lijkt me geen goede deal, heb je die bochten gezien in de 5km van zondag? 🙂 Ik claim tevens rookie korting.

  Reply
 7. vivian Post author

  Je bent tig jaar jonger dus dan heb ik recht op bonus seconden (-:
  Vooralsnog 1-0 voor jou. In tijd heb je 13 seconden voorsprong.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *