Weer en wedstrijdje: 10km Stadsloop in Kerkrade

Gistermiddag was de Stadsloop in het centrum van Kerkrade, op steenworp afstand waar ik dertig jaar geleden, in oktober 1980, mijn eerst ´wedstrijd´ op de weg liep. Toen, als 9-jarige liep ik de 4km tijdens de Herfstloop door het natuurgebied Erenstein. Ik moest eraan denken, toen we langs het gebiedje reden.

Afgelopen week was ik een paar dagen in Limburg en die liepen iets anders dan gepland. Ik zou op de honden van mijn vader oppassen, iets wat ik altijd erg leuk vind om te doen. Echter Kimba, de Leonberger die in het ´Slippertje van Losseveter´ zo rustig op de achterbank zit als wij in een slippartij verzeild raken, was er niet goed aan toe. Ze kreeg moeilijk lucht en had sinds drie weken tabletjes. Zo raar om te zien, omdat we in augustus ook drie weken hebben opgepast en toen was er nog niks aan de hand.

Donderdagnacht ging het ineens hard achteruit met Kimba, en ben ik bij haar gaan liggen. Het was zo zielig. Vrijdagochtend ben ik met haar naar de dierenarts gegaan en daar kreeg ik te horen dat het beter was om haar te laten inslapen. Verschrikkelijk. Tien jaar lang pastte ik meerdere keren per jaar op Kimba op. Soms een paar dagen, soms een paar weken. Het is echt zo´n schat van een beest. Altijd vrolijk, nooit luisteren, stuntelig, een maatje.

Voor Kimba was het beter. Met medicijnen haar op de been proberen te houden, zou nog steeds een lijdensweg zijn, vertelde de dierenarts. Dan vertrouw je op zijn advies, hoe moeilijk dat op dat moment ook is.

Na twee rare, lege dagen besloten Dennis en ik om zondag ochtend in Kerkrade toch even te gaan lopen. Even naar buiten, afleiding, sporten en een paar oude bekenden ontmoeten.

Achteraf een goede keuze. De Stadsloop, de start midden in het centrum van Kerkrade. De 10km was 1 middelronde en 4 grote ronden. De grote ronde had twee keer een klim, waarin eentje wel redelijk pittig. Voor toeschouwers was het leuk omdat je de lopers vaak langs zag komen. Voor de lopers was het een afwisselend rondje en een goede prikkel omdat je telkens moest wisselen van tempo/pas. Berg af herstellen om weer de heuvel weer te kunnen.

Het eerste rondje ging in 2´46″.
De grote ronden gingen in 9’12” – 9’26” – 9’29” – 9’31”
De eindtijd op de 10km 40’26”. Lekker gebikkeld, mijn best gedaan en een tijd waar ik een goed gevoel over heb.

Klik hier voor het verslag bij L1 TV

6 thoughts on “Weer en wedstrijdje: 10km Stadsloop in Kerkrade

 1. remco

  Het zal niet zo vaak voorkomen dat iemand een wedstrijdverslag schrijft en erbij ‘vergeet’ te vermelden dat hij/zij gewonnen heeft 🙂

  Reply
 2. Bart

  Heb je niet toch onder de 40 minuten gelopen? Op de 5km was het parcours zeker 100 meter te lang. Neem aan dat dat op de 10 dan ook het geval zal zijn geweest.

  Triest verhaal van de hond

  Reply
 3. Rian

  Echt heel verdrietig van Kimba en inderdaad is het enige lichtpuntje dan dat het lijden bespaard is gebleven. Sterkte…
  Wel heel gaaf dat je weer een race hebt gelopen en ook nog netjes gedaan. Hopelijk blijf je die voldoening uit het lopen halen. Nog hartelijk bedankt voor de sokken, ze zitten kei fijn !

  Reply
 4. Cloxxki

  Klinkt als een goede tijd op zo’n parcours, voor iemand die weer onder de 40 wil gaan lopen, proficiat!

  Sneu voor je hond inderdaad… Aan de andere kant, honden hebben het betwiste voordeel dat ze niet jaren “hoeven” te lijden. Een paar dagen ertegen vechten, en dan mag je de handdoek werpen, zonder twijfel of wroeging achteraf. Ik gun een hond (een ieder) wel een kort ziekbed. Kimba zit nu daarboven heel de dag achter konijntjes en katten aan 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *