Vivian Ruijters: ‘Lopen brengt je op plekken waar je anders nooit zou komen’

Vivian Ruijters keep on running adidas IMG_1039Voormalig topatlete Vivian Ruijters (1971) is mede-eigenaar van Losse Veter. In haar topsportcarrière werd ze viermaal Nederlands kampioen. Tegenwoordig stopt ze ziel en zaligheid in atletiekwebsite Losse Veter samen met haar partner Dennis Kaspori. Tussen de bedrijven door loopt ze nog. Juist omdat lopen voor haar de perfecte uitlaadklep is. Met als prettige bijkomstigheid dat daarna het hoofd weer leeg is. 

1. Waarom ben je gaan lopen? ‘Als kind had ik best veel energie en zat ik eerst op gymnastiek en een half jaartje op judo. Beide sporten vond ik al snel niet meer leuk, en toen ging ik met mijn vader meedoen aan een trimloop over 4,2 kilometer. Dat ging best makkelijk waarna mijn vader me als 9-jarige naar een atletiekclub (Achilles-Top in Kerkrade) bracht. Daar deed ik in eerste instantie gewoon alle onderdelen: werpnummers waren knudde, springonderdelen gingen nog wel maar hardlopen was het leukst. En dat heeft me uiteindelijk ook hele mooie dingen gebracht.’

2. Wat is het mooiste van lopen? ‘Het mooiste van lopen is dat het de meest eenvoudige manier is van ontspanning en je hoofd leeg maken. Lopen staat voor mij al een aantal jaren niet meer in het teken van prestaties. Ik geniet er vooral van om even je hoofd leeg te kunnen maken en je weer fit te voelen. Het gevoel na een duurloopje dat je de hele wereld aankunt is verslavend. Bovendien is het een mooie manier om iets te zien van de wereld. We (Vivian Ruijters en Dennis Kaspori, red.) reizen veel en dan is er niks mooier dan om op al die plekken waar je komt een stuk te gaan lopen. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen.’

‘Lopen brengt je op plekken waar je anders nooit zou komen’

3. Op welke loopprestatie uit het verleden ben je het meest trots? ‘Het is niet één prestatie in het bijzonder maar een periode. Eind 2000 koos ik er voor om mij fulltime op de sport te richten. En dat betaalde zich uit. Ik verbeterde mijn persoonlijke records en pakte verschillende Nederlandse titels in die periode. Die periode was bijzonder omdat ik de keuze die ik had gemaakt zich ook uitbetaalde. Als ik er dan toch één moet noemen dan is het mijn Nederlandse titel op de marathon. Om als eerste Nederlandse de Coolsingel op te lopen blijft een hele mooie herinnering.’

4. Wat is het geheim van Losse Veter, de verklaring van de populariteit? ‘Mensen zijn altijd op zoek naar een geheim maar dat is er vaak niet. Ook niet bij Losse Veter. Het is de passie voor de sport die ons drijft en dat willen we graag overdragen. Vanaf het begin vonden wij het belangrijk om een kijkje achter de schermen te geven, de beleving van lopers en hun motivatie om het beste uit zichzelf te halen. Dat is wat ons zo aanspreekt in de sport en blijkbaar ook heel veel andere mensen.’

5. Wat is het toekomstige doel of de doelgroep van Losse Veter? ‘Losse Veter heeft geen duidelijk doel. Wij willen mensen blijven inspireren met onze verhalen en video’s. Wij richten ons daarbij niet op een specifieke doelgroep. Heel veel lopers/atleten hebben een verhaal waarom zij het beste uit zichzelf boven willen halen. Dat maakt de marathon ook zo mooi. Dat is geen afstand die je zo maar even loopt. Als je bij een marathon aan een willekeurige loper vraagt waarom hij of zij de marathon loopt dan is de kans heel erg groot dat ze een bijzondere reden hiervoor hebben.’

6. Loop je zelf nog nu je het zo druk hebt met Losse Veter? ‘Ja, zoals ik hiervoor al aangaf, lopen is de perfecte uitlaatklep! Juist als ik het druk heb, snak ik naar een stukje hardlopen. Het houdt me fit en in balans. Ik heb gemerkt dat, als mijn conditie beter is, alles lekkerder en effectiever gaat. Dennis, mijn partner en mede-oprichter van Losse Veter, loopt ook. We lopen meestal samen en de ene keer bespreken we dingen van Losse Veter, maar soms ook helemaal niet. Dan is lopen goed om even te kunnen ontspannen. En wellicht cliché, maar tijdens duurlopen zijn er al heel wat items bedacht of dilemma’s opgelost.’

7. Had je vroeger een loopritueel bijvoorbeeld voor de wedstrijd? ‘Geen bijzondere rituelen, maar als junior en mijn beginjaren als senior probeerde ik wel extra vertrouwen te halen uit vaste ritmes: Het aantal uren slaap, een halve Mars een uur voor de wedstrijd, Brinta als ontbijt. Ik weet ze niet meer allemaal, maar ik heb ook wel eens in het wedstrijdsetje, van de volgende dag, geslapen. Allemaal met de hoop dat het een bijdrage gaf aan een goede wedstrijdresultaat. De trainingsstages in Kenia hebben het vasthouden aan bepaalde ritmes overboord gegooid. Ik ging in de jaren dat ik marathons liep wel twee tot drie keer per jaar naar Kenia. De nuchterheid en ontspannenheid waarmee de Kenianen alles benaderen had op mij eenzelfde effect. Vanaf die tijd liet ik mijn zelfvertrouwen niet afhangen van rituelen.’

8. Waarom is hardlopen op dit moment zo populair? ‘Daar zijn volgens mij een aantal redenen voor die allemaal met elkaar te maken hebben. Zo zie je dat gezondheid steeds belangrijker wordt. Daarmee hebben mensen een stok achter de deur om meer te bewegen. Hardlopen is de meest laagdrempelige sport die je maar kunt bedenken. Voor deze groep ‘instappers’ komt er tegelijkertijd ook steeds meer keuze. Er is tegenwoordig voor ieder wat wils.’

9. Heb jezelf nog een journalistiek- of een loopdoel voor de komende jaren? ‘Ik heb geen duidelijke doelen waar ik nog naar toewerk. Maar die topsportmentaliteit raak je niet zo snel kwijt. Dus ik ben altijd bezig om grenzen te verleggen en om het beste uit mezelf te halen. Dat resulteert niet in concrete doelen maar ik zal altijd bezig blijven met het verder ontwikkelen van mezelf en Losse Veter.’

10 . Wat is je favoriete loop- of atletiek evenement? ‘Dat is voor mij onbetwist Rotterdam Marathon. Aan de jaren dat ik er zelf heb gelopen, heb ik prachtige herinneringen. En, al is het dit jaar precies 10 jaar geleden dat ik zelf voor het laatst startte in Rotterdam, word ik elk jaar weer emotioneel als Lee Towers zingt, het startschot gaat en al die duizenden mensen beginnen aan hun tocht over ruim 42 kilometer. Diep in mij heb ik de wens om nog ooit één keer een marathon te lopen (niet voor de tijd maar gewoon om de afstand), maar telkens stel ik dat weer uit. Ook deze editie van Rotterdam laat ik aan mij voorbij gaan, met als excuus dat dan ik bij Radio Rijnmond zit om verslag van dit mooie evenement te doen.’

Dit artikel is gepubliceerd op de atletiekwebsite Keep On Running. Met dank aan Mikel Knippenberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *