Weg met je motivatiedipje: 7 tips om in beweging te blijven

Of het nu gaat om afvallen, lekkerder in je vel zitten of je conditie verbeteren, meer bewegen staat altijd hoog op het lijstje met goede voornemens. Het maakt ook dat de laatste jaren zoveel vrouwen zijn gaan hardlopen. Hardlopen is effectief in alle opzichten: Het is laagdrempelig, heeft een hoog calorieënverbruik, het is niet locatiegebonden en je hebt de keuze of je alleen wil hardlopen of juist niet. ‘Maar hoe krijg ik het allemaal geregeld?’ Dat is een vraag die je vaker bij vrouwen hoort dan bij mannen als het gaat om tijd vrij maken om te sporten. Uit onderzoek is gebleken dat mannen veel makkelijker besluiten om even lekker te gaan sporten. Squashen met een vriend, een potje voetballen, een stukje gaan fietsen of hardlopen. De mannen hebben duidelijk minder moeite om hierin even voor zichzelf te kiezen. Vrouwen daarentegen voelen meer verantwoording naar hun gezin en partner. Ze voelen zich sneller schuldig als ze na het werk nog een uurtje gaan sporten in plaats van naar huis gaan. Wil jij toch graag sporten dan is hardlopen een ideale optie. Het kost relatief weinig tijd als je het afzet tegen het effect. Het vergt wel enige regelmaat. Daar willen we je mee helpen door een paar eenvoudige tips die je kunnen helpen gemotiveerd te blijven.

‘planning is everything’

Ga eerst eens rustig zitten en kijk in je agenda op welke dagen in de week je even tijd zou kunnen maken om te gaan hardlopen. Probeer twee momenten te vinden. Met name in het begin zul je er baat bij hebben als je je hardloopmomenten duidelijk afbakent in je agenda . Zie het als een afspraak, een afspraak met jezelf. Je zult zien dat het werkt en na een tijdje ben je er aan gewend en hoort hardlopen er automatisch bij.

volg een schema
Werk met een trainingsschema. Het voordeel van een trainingsschema is dat er een opbouw in zit en dat je naar een doel toe kunt werken. Het werkt ook als een stok achter de deur. Wil je verantwoord sporten dan is het belangrijk dat schema te volgen. Het is dan makkelijker voor jezelf te verantwoorden dat je even naar buiten gaat. Op WomenOn staan twee schema’s om verantwoord toe te werken naar vijf kilometer hardlopen een één stuk. (Trainingsschema van nul naar vijf kilometer hardlopen voor vrouwen met een sportieve achtergrond en trainingsschema van nul naar vijf kilometer hardlopen voor vrouwen zonder loopervaring )

werk naar een evenement toe
Je kunt gewoon voor jezelf trainen, maar je zou bijvoorbeeld ook naar een evenement toe kunnen werken. Straks in het voorjaar zijn er diverse vrouwenlopen, evenementen met veel sfeer en gezelligheid. Bijvoorbeeld de Marikenloop in Nijmegen, waar meer dan 10.000 vrouwen een 5km of 10km lopen. Dit soort lopen zijn ontzettend gezellig om aan mee te doen. Je bent met vrouwen onder elkaar. En je hebt allemaal hetzelfde doel: De finish. Het toewerken naar zo’n wedstrijd geeft je nog een extra motivatie om je aan je schema te houden. Je hebt een duidelijk doel.

maak je omgeving deelgenoot
Deel met anderen dat je met hardlopen bent begonnen: Je partner, familie, collega’s en vrienden. Ze zullen daardoor makkelijker begrip opbrengen voor jouw keuze om tijd vrij te maken voor het sporten. Ze zullen je zelfs gaan steunen. Ze zullen zo nu en dan eens vragen hoe het gaat of geven je een compliment als je op Facebook vertelt over een training die je hebt volbracht. Hoe meer mensen je deelgenoot maakt hoe belangrijker het voor je zal zijn dat je goed beslagen ten ijs komt.

trainen planning schema hardlopen women on probeer met iemand af te spreken
Een training gaat altijd veel sneller als het gezellig is. Probeer daarom te kijken of je iemand mee kunt krijgen. Als de afspraak staat is de drempel ook een stuk hoger om af te haken. Je moet een erg goed excuus hebben om nog af te zeggen. En er is nog een belangrijk voordeel. Als je samen met iemand gaat lopen en gezellig kunt kletsen onderweg, dan weet je zeker dat je niet te snel gaat. Het tempo waarbij je nog kunt praten met je trainingsmaatje is tevens het juiste tempo om verantwoord te trainen.

alle beetjes helpen
Bij hardlopen geldt: ‘Wat je erin stopt, komt er ook uit.’ Van elke meter die je loopt, heb je profijt. Mocht je moe zijn of geen zin hebben, probeer dan toch naar buiten te gaan. Doe dan liever de helft dan niks. Je zult zien dat als je eenmaal buiten bent, je vaak alsnog besluit om het hele rondje te doen. Maar ook al doe je maar de helft dan is dat pure winst ten opzichte van niets doen.

geef jezelf opdrachten
Altijd maar in hetzelfde tempo lopen kan soms ook verschrikkelijk saai zijn. Soms kun je heerlijk wegdromen tijdens het lopen maar soms kun je er alleen maar aan denken hoe ver je nog moet. In dat laatste geval kan het helpen om jezelf wat opdrachten te geven onderweg. Richt je niet op de hele afstand maar focus je op een doel dichtbij en loop zo van doel naar doel. Je kunt daarbij ook variëren in tempo. Ga eens een stukje wat harder en beloon jezelf daarna met een stukje wandelen. Probeer eens de afstand tussen drie lantarenpalen wat harder te lopen en wandel daarna tot de volgende lantarenpaal. Je zult zien dat de tijd dan veel sneller voorbijgaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *